Makaleler

Geri Dön

0 Korkulu Rüyalar: Suplementler

  • Yazar Efe Torunbalcı
  • 06.12.2016

Bu yazımda sporcu beslenmesinden bahsedeceğim.

Sporcu beslenmesi konusu ülkemizde çok yanlış yorumlanmaktadır. Bu nedenle çok büyük hatalar yapılan konuların başında sporcu beslenmesi gelmektedir. Mesela bu konuların başında ‘suplementler’ yani ‘besin destekleri’ gelmektedir.

Besin desteklerinden en çok kullanılanlar protein tozlarıdır. Spor yapan özellikle vücut geliştirme sporu ile uğraşan bireyler spora ilk başladığı günden itibaren protein tozlarını kurtarıcı olarak benimserler veya yönlendirmeler sonucunda kurtarıcı olarak algılarlar. ‘ne kadar çok protein o kadar çok kas’ algısı sebebiyle bu suplementler çok yüksek dozlarda ve çok yanlış şekilde kullanılmaktadır.

Ben bir çok meslektaşımın aksine protein tozlarının bazı dönemlerde ve bireyin durumuna göre gerekli olduğunu savunmaktayım. Yaptığım bir çok araştırma neticesinde protein tozunun doğru kullanımının sporcu için yarar sağladığı kanaatine vardım.

PEKİ BU DOĞRU KULLANIM NEDİR?

Öncelikle bu suplementlerin besin desteği olarak kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Yani bu ürünler günlük beslenme programına göre ayarlanmalıdır. Bireyin genel diyeti hesaplandıktan sonra bu ürünlere gerek görülürse kullanılmaya başlanmalıdır. Genel diyet planlanmadan antrenman öncesi şu kadar antrenman sonrası şu kadar gibi rastgele kullanım kesinlikle yanlış ve zararlıdır.

YANLIŞ KULLANIMDA;

Suplementlerin yanlış kullanımı öncelikle böbrek ve karaciğeri çok fazla yorarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirir. Bu uzun süreli yanlış kullanım devam ederse böbrek fonksiyon kaybına ve daha ilerisine kadar gidecek rahatsızlıklar görülebilir. Ayrıca fazla kullanım vücuttaki yağ oranının artmasına yol açabilir.

Suplementlerde dikkat edilmesi gerek diğer unsurda ürün güvenilirliğidir.

Suplement kullanımında dikkat edilmesi gereken iki unsur;

  • Diyetiysen kontrolğnde kullanmak,
  • Güvenilir yerden güvenilir marka ürün almaktır.

Unutmayın!!! Fazla protin fazla kas anlamına gelmez.

Doğru miktarda protein maksimum kas!

© 2024 Diyetisyen Efe Torunbalcı - Tüm hakları saklıdır.
Tasarım - Çağdaş Demir