Makaleler

  • 0 Beluga Mercimeği

    • Yazar Efe Torunbalcı
    • 05.03.2017

    Asıl vatanı Akdeniz Bölgesi olan, Güney Anadolu ve Ege bölgesinde de yetiştirilebilen mercimek sofralarımızın en değerli ve faydalı ürünlerinden biridir. Beluga mercimeğini yeni tanımaya başlasak da, başlangıcı M.Ö. 6.000 yıllarında Nil nehri, Dicle nehri ve Fırat bölgesine, 8000 yıl önce de Anadolu-Mezopotamya’ya dayanıyor. İsmini renk ve görünüş olarak benzediği beluga havyarından alan siyah beluga mercimeği, tıpkı diğer mercimek türleri gibi tam bir besin deposu Beluga mercimeği muhteşem bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Kompleks karbonhidratlar beslenme sonrasında enerjinin sürdürülebilir olmasını sağlar ve tokluk hissinin daha kalıcı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olur. Düşük kalorisi ve kompleks karbonhidrat içermesi sayesinde kilo kontrolüne anlamlı katkı sağlar. Beluga mercimeği diğer mercimek çeşitlerine göre yüksek miktarlarda barındırdığı proteinler, vitamin ve mineraller dışında, fosfor, folik asit ve demir içermektedir. Ayrıca diyet yapanlar için beluga mercimeği tüketimi daha sağlıklı ve çok uygun olan bir besin kaynağıdır. Vücuttaki kan şekeri seviyesini düzenleyerek durumun stabil olmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle diyabet hastalarında meydana gelen hipoglisemi ya da insülin direnci açısından oldukça yararlıdır. BELUGA MERCİMEĞİ ÇORBASI Malzemeler 250 gr siyah mercimek 2,5 litre su 2 adet orta soğan 2 çorba kaşığı margarin 1 çorba kaşığı un 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz 1 defne yaprağı Tuz Karabiber Limon dilimleri Hazırlanışı  Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra bir tencereye koyun, üzerine suyu ekleyin ve kaynatın. Başka bir tencerede margarini eritin. Soğanları bu tencerede kavurun. Ateşten aldığınız tencereye un ve maydanozu ilave edin, iyice karıştırın. Tencereyi tekrar ateşe koyun. Kısık ateşte malzemeleri sürekli karıştırarak kavurun. Ardından yavaş yavaş siyah mercimeği ve suyu ilave edin. Tencereye defne yaprağı, tuz ve karabiberi de ilave edin. Mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Çorba piştikten sonra defne yapraklarını tencereden çıkarın. Çorbayı kaselere alın ve limonla servis edin.

  • 0 Chia Tohumu

    • Yazar Efe Torunbalcı
    • 27.02.2017

    Sağlıklı beslenme konusunda son dönemlerde en çok duyduğumuz besinlerden biri de Chia tohumu oldu. Salvia Hispanica olarak da adlandırılan, nane ailesinin bir cinsi olan de Chia tohumu hem besin değeri açısından hem de sağlığa yararları açısından doğal bir mucize olarak görülüyor. Faydaları: A, B, D ve E vitaminlerini içerir. Aynı zamanda demir, iyot, magnezyum, kükürt, manganez gibi mineraller ile linoleik asit ihtiva eder. Lif içeriği yüksek bir bitkidir. Bu nedenle doğal kan şekerini dengeleyici özelliği vardır. Lif oranının yüksek olması sebebiyle sindirim sistemini de rahatlatır. Bağırsak yapısına fayda sağlar ve kolay dışkılamaya yardım eder. Bağırsaklarda bulunan probiyotik bakterilerin büyümesini destekler. Kan basıncını düşürücü ve kolesterolü dengeleyici etkisi vardır. Kolesterolü dengelemesi, kan basıncını düşürmesi sebebiyle kalbi korur. Kalp krizi geçirme riskini azaltır. Kan şekerini dengeleyerek diyabete karşı koruma sağlaması da chia tohumu faydaları arasındadır. Şeker hastalığına karşı kullanılabilir. Karın bölgesinde yağ dokusu oluşumunu engeller. Metabolizmayı hızlandırarak, zayıflamaya yardım eder. Omega 3 yağ asitleri, alfa lineik asit bakımından zengindir. Yapılan araştırmalara göre, kanser hücrelerinin büyümesini sınırlandırdığı ortaya çıkmıştır. Özellikle meme kanseri ve rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlar. Mükemmel bir protein kaynağıdır. Performans arttırıcı ve enerji verici özelliği vardır. İçeriğindeki omega 3 sayesinde beyni korur.

  • 0 Boza

    • Yazar Efe Torunbalcı
    • 08.01.2017

    - İçerdiği aktif mayalar sayesinde emziren annelerde süt yapımını artırır. - Nitrozamin gibi kanserojen maddelerin vücuttaki oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. - İçerdiği aktif mayalar ve faydalı bakteriler sayesinde probiyotik etkisi vardır. - Gribal enfeksiyon gibi, birçok enfeksiyona karşı bünyeyi dirençli kılar, yararlı bakterilerle vücuttaki direncin güçlenmesini sağlar. - Zengin protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler ve sporcular için çok faydalıdır. - Bozanın mayalanması sırasında oluşan laktik asit, hazmı kolaylaştırmada çok yardımcıdır. - İçerdiği laktik asit nedeniyle bağırsak florasını düzenleyici role sahiptir. - Mide bezlerinin faaliyetlerini olumlu yönde etkiler. - B kompleksi vitaminleri içerdiğinden beslenmede önemli role sahiptir. - Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır. - Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılır.

  • 0 Guarana

    • Yazar Efe Torunbalcı
    • 07.12.2016

    Guarana, küçük kırmızı meyveli, yüksek dozda kafein içeren tropik bir bitki türü. Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşayanlar guarana tohumlarını çiğneyerek ya da toz hale getirilip suda eritip içerek enerji sağlarlar. Gazlı meşrubatlarda ve enerji içeceklerinde bolca kullanılan bu bitki aynı zamanda bitki çayı veya kapsül formlarında da satılmaktadır. Özellikle Güney Amerika’da yaşayanlar kafeini genelde guarana içeren yiyecek ve içeceklerden alırlar. Örneğin Brezilya’da guarana içeren içeceklerin pazar payı kola benzeri içeceklerden büyüktür. Amerika ve Avrupa’da yeni yeni tanınmaya başlayan bu bitki, bu ülkelerde enerji içeceği ve çay şeklinde tüketilir. GUARANANIN FAYDALARI Sinir sistemi ve kalp sistemi merkezlerinde uyarıcı rol oynar. Bitki, içerdiği yüksek orandaki kafein ile anti-toksin özelliği taşır ve patojenlere karşı etkilidir. Kahve çekirdeklerinde kafeinin %1-2 düzeyinde olduğu düşünüldüğünde, guarana tohumunda %2-4.5 düzeyinde olan kafein miktarının oldukça yüksek olduğu dikkat çekmektedir. Uyarıcı etkisinin yanında bu bitkinin bu kadar popüler hale gelmesinin diğer bir sebebi piyasada guarana hapı olarak bilinen bitkisel zayıflama haplarında kullanılıyor olmasıdır. Guarana formula, bu bitkinin özütünü içeren en bilinen zayıflama hapıdır ve özellikle selüliti olan kadınlar tarafından kullanılır. Yapılan bazı çalışmalar bu bitkinin iştahı azalttığını ve yağ yakımını artırdığını ortaya koymuştur. Guarananın zayıflatıcı etkisinin sebebi bitkinin içerdiği yüksek orandaki kafeindir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde, guarananın farelerde yağ yakımını hızlandırdığı, ancak kafeinden arındırılmış guarananın böyle bir etkisi olmadığı saptanmıştır.  Bünyenin fiziksel kapasitesini ve gücünü arttırıcı etkisi vardır. Kemoterapi tedavisi gören hastalar için canlandırıcı ve kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır. İştah azaltıcı etkisi vardır. Guarana nasıl kullanılır? Guarana bitkisinin günlük ortalama kullanım dozu 500 miligramla 1000 miligram arasında olmalıdır. Çünkü çoğu üründe olduğu gibi guarananın da gerektiğinden fazla kullanımı bir takım sağlık problemlerine yol açar. Bu bitki uyarıcı sınıfındaki bitkilerin içerisinde de yer aldığından, kullanım dozuna mutlaka dikkat edilmelidir.  Guaranayı kafein içeriğinden yararlanmak amacıyla kullandığınızda 900 miligramlık bir miktarda kullanmanız yeterli olacaktır. Guarana şuanda kullanımı yasaklanmış bitkiler arasında olmasa da belirlenen miktarlardan fazla kullanılması da illegal bir durum teşkil edebilir. Örneğin; Uluslararası Olimpiyat Kongresi, tüm yarışmacılar için yarışmalardan önce herhangi bir uyaran madde kullanımını yasaklamıştır. Guarana da o maddelerden bir tanesidir.

  • 0 Korkulu Rüyalar: Suplementler

    • Yazar Efe Torunbalcı
    • 06.12.2016

    Bu yazımda sporcu beslenmesinden bahsedeceğim. Sporcu beslenmesi konusu ülkemizde çok yanlış yorumlanmaktadır. Bu nedenle çok büyük hatalar yapılan konuların başında sporcu beslenmesi gelmektedir. Mesela bu konuların başında ‘suplementler’ yani ‘besin destekleri’ gelmektedir. Besin desteklerinden en çok kullanılanlar protein tozlarıdır. Spor yapan özellikle vücut geliştirme sporu ile uğraşan bireyler spora ilk başladığı günden itibaren protein tozlarını kurtarıcı olarak benimserler veya yönlendirmeler sonucunda kurtarıcı olarak algılarlar. ‘ne kadar çok protein o kadar çok kas’ algısı sebebiyle bu suplementler çok yüksek dozlarda ve çok yanlış şekilde kullanılmaktadır. Ben bir çok meslektaşımın aksine protein tozlarının bazı dönemlerde ve bireyin durumuna göre gerekli olduğunu savunmaktayım. Yaptığım bir çok araştırma neticesinde protein tozunun doğru kullanımının sporcu için yarar sağladığı kanaatine vardım. PEKİ BU DOĞRU KULLANIM NEDİR? Öncelikle bu suplementlerin besin desteği olarak kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Yani bu ürünler günlük beslenme programına göre ayarlanmalıdır. Bireyin genel diyeti hesaplandıktan sonra bu ürünlere gerek görülürse kullanılmaya başlanmalıdır. Genel diyet planlanmadan antrenman öncesi şu kadar antrenman sonrası şu kadar gibi rastgele kullanım kesinlikle yanlış ve zararlıdır. YANLIŞ KULLANIMDA; Suplementlerin yanlış kullanımı öncelikle böbrek ve karaciğeri çok fazla yorarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirir. Bu uzun süreli yanlış kullanım devam ederse böbrek fonksiyon kaybına ve daha ilerisine kadar gidecek rahatsızlıklar görülebilir. Ayrıca fazla kullanım vücuttaki yağ oranının artmasına yol açabilir. Suplementlerde dikkat edilmesi gerek diğer unsurda ürün güvenilirliğidir. Suplement kullanımında dikkat edilmesi gereken iki unsur; Diyetiysen kontrolğnde kullanmak, Güvenilir yerden güvenilir marka ürün almaktır. Unutmayın!!! Fazla protin fazla kas anlamına gelmez. Doğru miktarda protein maksimum kas!

© 2024 Diyetisyen Efe Torunbalcı - Tüm hakları saklıdır.
Tasarım - Çağdaş Demir