Makaleler

Geri Dön

2 Diyabet Nedir? Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

  • Yazar Efe Torunbalcı
  • 17.11.2016

Vücudumuzun temel enerji gereksinimi karbonhidratlar ile sağlanır. Karbonhidratların vücutta emilebilmesi için glikoza dönüşmesi gerekmektedir. Glikoz beyin dahil bütün vücudumuz için enerji kaynağıdır. Ancak hücrelerin bu glikozu kullanabilmesi için insülin hormonuna ihtiyaç vardır. Eğer insülin hormonu yeterli derecede vücutta bulanmazsa glikozun enerji olarak kullanımı da mümkün olmayacaktır. Çünkü kandaki glikoz hücrelere insülin hormonu ile taşınmaktadır. İnsülin yokluğunda kanda glikoz birikir İşte bu olayın gerçekleşmesi diyabet yani kandaki şekerin yüksek olması olarak adlandırılır.

İki tip diyabet vardır;

Tip I Diyabet
Tip I diyabet insülin yapımında görev alan pankreas beta hücrelerinin tahrip olması ile oluşur. Çok su içmek, çok sık idrara çıkmak ve vücut ağırlığında kayıp oluşması diyabet için belirti olabilmektedir.Tip I diyabette vücutta yeterli insülin hormonu yoktur bu neden ile insülin hormonu kullanılması gerekmektedir. Tip I tedavisinde yeterli ve dengeli beslenme ile yapılan fiziksel aktivitede büyük önem taşımaktadır. Eğer Tip I diyabeti olan kişi beslenme planına, fiziksel aktivitesine ve insülin tedavisine uygun hareket ederse herhangi bir sorun ile karşılaşmayacaktır.

Tip II Diyabet
Tip 2 diyabette normalde insülin salınımı vardır. Ancak salgılanan insülin hücreler tarafından kullanılamaz. İleri dönemde ise insülin salgılanma seviyesi düşer. Tip II diyabette de beslenme planına önem verilmeli ve fiziksel olarak aktif olmak gerekmektedir.

Diyabette Beslenme 
Kişiye göre hazırlanmış bir beslenme programı diyabetlilerin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı gösterebilmeleri için tedavinin temelini oluşturmaktadır. Özellikle diyabetliler için hazırlanmış iyi bir beslenme planı kan şeker seviyelerini normal düzeylerde tutmaları için önemlidir.

Her bireyin çevresel faktörleri, fiziksel durumlar,yaşları vb durumları farklı olduğu için kişiye özel hazırlanan bir beslenme programı maksimum etkiyi ve rahatlığı sağlayacaktır.

PEKİ BU BESLENME PROGRAMININ ANA KURALLARI NASIL OLMALIDIR ?.

  • Öğünler en az 6 öğün olarak ayarlanmalıdır.
  • Ara öğünlerde mutlaka karbonhidrat ve protein birlikte olmalıdır.
  • Her ana öğünde mutlaka yeşil salata bulunmalıdır.
  • Protein, karbonhidrat ve yağlar gereksinmeleri karşılayacak düzeylerde diyette yer almalıdır.
  • Lif oranı yüksek, kompleks karbonhidratlara yer verilmelidir.
  • Alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Her gün en az 2 litre su içilmelidir.

Karbonhidratlar
Toplam alınan günlük kalorinin yaklaşık % 50- 60 karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Lif oranı yüksek kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.

Şeker
Meyveden gelen şeker  saf şekere göre kan şekerini daha az yükseltir. Bu nedenle yanında proteinli bir besin ile meyve tüketilmesi ara öğünlerde tercih edilmelidir, kabuğu ile yenebilen meyvelerin soyulmadan yenilmesi  lif açısından iyi olur ve kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller.

2 Yorumlar

  • Efe Torunbalcı

    18.11.2016 10:15

    Merhaba Selin hanım,
    Doktorunuz bu besinleri size diyabet hastası olduğunuz için mi yasakladı ? Yoksa kilo problemi vs. Rahatsızlıklarınız var diye mi?
    Diyabet için kesinlikle bunlar yenmemeli demek pek doğru değil ama kilo kontrolü için bu besinlerin tüketilmemesi konusuna katılıyorum
  • Selin Özgüven

    17.11.2016 20:32

    Merhaba Efe bey,

    Dokturum kaymak, krema, ketçap, mayonez, salata sosları, pasta sosları vb. şeyleri yiyemeyeceğimi söyledi. Bu konuda fikriniz nedir acaba?

    Teşekkürler
        Captcha
          © 2024 Diyetisyen Efe Torunbalcı - Tüm hakları saklıdır.
          Tasarım - Çağdaş Demir