Makaleler

Geri Dön

0 Zencefil

  • Yazar Efe Torunbalcı
  • 14.11.2016

Bu güçlü bitki Hindiçin bölgesinden gelir ve tropik bölgelerde yetiştirilir. Zencefil ve çeşitlerinin pek çok farklı faydası bulunur. En iyileri Hindistan, Jamaika ve Avustralya’dan gelir.

Zencefil genelde kök halinde veya toz haline getirilerek çay olarak da kullanılmaktadır. İster suyu kaynatıp içerisine bir iki kök zencefil bırakılıp kaynatılarak tüketilebilir, istenirse de  ezilip tozlaştırılarak kullanılır. Toz haline getirilmiş zencefil yemeklerde tat vermek için de kullanılmaktadır. Damak tadı için ideal bir aroma ve koku vermektedir. Yaz aylarında sıcakların olumsuz yanları artarken serinlemek için zencefil tozundan yapılmış limonata da çok sık tüketilen bir sıvıdır. Zencefil zeytinyağı ile harika bir sos olmakla beraber, pilav üzerine serpilerek de vazgeçilmez bir lezzet olmaktadır.

GEBELİKTE ZENCEFİL

Zencefil gebelik döneminde, çocuklarda kullanıldığı gibi çok dikkatli kullanılmalıdır. Fazlası zararken, vücuda yetmeyecek kadar az kullanılması da vücuda herhangi bir yarar sağlamayacaktır. Bu nedenle belirli bir seviye de kullanılması her zaman daha sağlıklı olacaktır. Gebeliğin genelinde olmakla birlikte gebeliğin en fazla ilk iki ayında yaşanan bulantılar ve kusmaların giderilmesinde çok etkili ve doğal yöntemlerden birisidir. Gebelikte günde üç - dört defa tüketilebilir ancak günlük 4 gramı geçmemek şartı ile. Fazla tüketilmesi durumunda gebeliğin en tehlikeli sorunlarından olan düşük yapma riskini artırmaktadır. Düşük riskini yaşamamak ve bulantı kusma gibi rahatsızlıkları gidermek için mümkün olduğunca dikkatli kullanılmalıdır.

ZENCEFİL VE ZAYIFLAMA

Zencefilin yağ yakımını hızlandırdığı ve bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Ancak bu konu üzerine yapılmış bir araştırma bulunmamaktadır. Zencefil diyet listesine eklenerek kilo verme sürecine destek olması sağlanabilir. Ancak zencefil zayıflamak için tek başına yeterli bir bitki değildir.

Zencefilin zayıflatıcı özelliğinden yararlanmak için sabahları aç karnına içilmelidir. Yine aç karnına olmak kaydı ile günde 3 fincana kadar tüketilebilir. Zencefil çayı içildikten sonra demleme için kullanılan zencefiller ayrıca tüketilebilir. Zencefilin zayıflatıcı etkisinden yararlanmak için zencefil kapsül şeklinde de alınabilir. Günde iki bin miligramı geçmeyecek şekilde alınmalıdır.

ZENCEFİL VE KANSER

Her gün düzenli olarak zencefil tüketimi önemli ölçüde kansere karşı koruma kalkanı oluşturmaktadır.

Zencefilin içinde ki etken maddeler kanserleşme eğiliminde ki hücrelerde kendi kendilerini yok etme sürecini tetiklemektedir. Böylece kanserli hücrelerin üreme hızı yavaşlamakta ve durabilmektedir. 

Kanserle mücadele zencefilin diğer büyük bir etkisi dokularda oluşan kronik yangı ve kronik iltihabı giderici etkisidir.

Bu sebeplerle her gün bir yemek kaşığı zencefil tüketmek bizleri kanserin olumsuz etkilerine karşı koruyacaktır.

© 2024 Diyetisyen Efe Torunbalcı - Tüm hakları saklıdır.
Tasarım - Çağdaş Demir