Makaleler

Geri Dön

0 Guarana

  • Yazar Efe Torunbalcı
  • 07.12.2016

Guarana, küçük kırmızı meyveli, yüksek dozda kafein içeren tropik bir bitki türü. Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşayanlar guarana tohumlarını çiğneyerek ya da toz hale getirilip suda eritip içerek enerji sağlarlar.

Gazlı meşrubatlarda ve enerji içeceklerinde bolca kullanılan bu bitki aynı zamanda bitki çayı veya kapsül formlarında da satılmaktadır. Özellikle Güney Amerika’da yaşayanlar kafeini genelde guarana içeren yiyecek ve içeceklerden alırlar. Örneğin Brezilya’da guarana içeren içeceklerin pazar payı kola benzeri içeceklerden büyüktür. Amerika ve Avrupa’da yeni yeni tanınmaya başlayan bu bitki, bu ülkelerde enerji içeceği ve çay şeklinde tüketilir.

GUARANANIN FAYDALARI

Sinir sistemi ve kalp sistemi merkezlerinde uyarıcı rol oynar.

Bitki, içerdiği yüksek orandaki kafein ile anti-toksin özelliği taşır ve patojenlere karşı etkilidir. Kahve çekirdeklerinde kafeinin %1-2 düzeyinde olduğu düşünüldüğünde, guarana tohumunda %2-4.5 düzeyinde olan kafein miktarının oldukça yüksek olduğu dikkat çekmektedir.

Uyarıcı etkisinin yanında bu bitkinin bu kadar popüler hale gelmesinin diğer bir sebebi piyasada guarana hapı olarak bilinen bitkisel zayıflama haplarında kullanılıyor olmasıdır. Guarana formula, bu bitkinin özütünü içeren en bilinen zayıflama hapıdır ve özellikle selüliti olan kadınlar tarafından kullanılır.

Yapılan bazı çalışmalar bu bitkinin iştahı azalttığını ve yağ yakımını artırdığını ortaya koymuştur. Guarananın zayıflatıcı etkisinin sebebi bitkinin içerdiği yüksek orandaki kafeindir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde, guarananın farelerde yağ yakımını hızlandırdığı, ancak kafeinden arındırılmış guarananın böyle bir etkisi olmadığı saptanmıştır. 

Bünyenin fiziksel kapasitesini ve gücünü arttırıcı etkisi vardır.

Kemoterapi tedavisi gören hastalar için canlandırıcı ve kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.

İştah azaltıcı etkisi vardır.

Guarana nasıl kullanılır?

Guarana bitkisinin günlük ortalama kullanım dozu 500 miligramla 1000 miligram arasında olmalıdır. Çünkü çoğu üründe olduğu gibi guarananın da gerektiğinden fazla kullanımı bir takım sağlık problemlerine yol açar. Bu bitki uyarıcı sınıfındaki bitkilerin içerisinde de yer aldığından, kullanım dozuna mutlaka dikkat edilmelidir.  Guaranayı kafein içeriğinden yararlanmak amacıyla kullandığınızda 900 miligramlık bir miktarda kullanmanız yeterli olacaktır. Guarana şuanda kullanımı yasaklanmış bitkiler arasında olmasa da belirlenen miktarlardan fazla kullanılması da illegal bir durum teşkil edebilir. Örneğin; Uluslararası Olimpiyat Kongresi, tüm yarışmacılar için yarışmalardan önce herhangi bir uyaran madde kullanımını yasaklamıştır. Guarana da o maddelerden bir tanesidir.

© 2024 Diyetisyen Efe Torunbalcı - Tüm hakları saklıdır.
Tasarım - Çağdaş Demir